| |
W metrze przestrzennym (mp) drewna znajdują się pomiędzy
kawałkami drewna mniejsze lub większe puste przestrzenie, dlatego 1m
przestrzenny odpowiada tylko 0,65m sześciennego masywnego drewna (bez
kory). |
Drewno w liczbach
1mp drewna = ok. 170 litrów oleju opałowego
1 kg drewna suchego = 4,4 kWh
1 mp drewna waży 400 – 500 kg |
|
|
Najlepszym opałem do kominków jest drewno liściaste (grab , buk,
jesion, brzoza, dąb). Pali się ono spokojnie i równomiernie. Oczywiście
można również palić drewnem iglastym. Należy jednak wziąć pod uwagę, iż
drewno takie strzela i zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania
zanieczyszczają palenisko i komin. Drewno powinno być odpowiednio suche,
tzn. maksymalnie 15% wilgotności. Oznacza to, że drewno do kominka
należy sezonować minimum 15 miesięcy. |
O praktycznej wartości opałowej drewna kominkowego decyduje przede
wszystkim budowa samego drewna, jego zagęszczenie. Gdybyśmy ważyli
polana o tej samej wilgotności przed ich włożeniem do kominka, to
przekonalibyśmy się, że czas ich spalania jest wprost proporcjonalny do
ich wagi. Z pewnym uproszczeniem można powiedzieć, że to pochodna
gęstości budowy danego gatunku, gęstości czyli stosunku masy do
objętości, wyznacza czas jego spalania. Mówiąc potocznie "im więcej
drewna w drewnie" tym dłużej się ono pali. Zawartość dodatkowych
składników w niektórych rodzajach drewna, takich jak żywice, może
jedynie nieznacznie podnieść ich wartość cieplną. Jednak to, co dla
przeciętnych użytkowników kominków i pieców jest namacalne, to, co
decyduje o tym, że jedne gatunki drewna przedkładane są przez nich nad
inne, to jest zazwyczaj gęstość drewna. |
Drewno właściwie
przygotowane do sezonu grzewczego powinno mieć 20% wilgotności. Taką
wilgotność można uzyskać po dwóch latach sezonowania. Jeśli jednak
chodzi o dopuszczalną wartość wilgotności - 35% - jest ona możliwa do
uzyskania już po roku sezonowania. Wilgotność jest bardzo ważnym
parametrem drewna jako opału, gdyż od jej zawartości uzależnione jest
zużycie drewna. Zakładając, że drewno będzie mieszane - liściaste z
iglastym - o wspomnianych parametrach wilgotnościowych, to na 10m2
powierzchni ogrzewanej musimy zmagazynować około 1 metr przestrzenny
drewna (jednostka handlowa odpowiadająca około 0,65 m3). |
Rasowy "palacz" kominkowy traktuje swoją drewutnię
tak, jak winiarz piwniczkę. Mierzy jej zasobność nie tylko
wielkością zawartości, ale także zróżnicowaniem. Liczy się to, by
mieć drewno na wszelkie okazje, również na te wyjątkowe. Naturalnie do
rocznika nie przywiązujemy takiej wagi jak winiarze, pod jednym wszakże
warunkiem, że jest to rocznik dwu lub trzyletni. Poszczególne gatunki
drewna kominkowego, prawidłowo przygotowane, w pełni ujawnią nam swoje
walory w trakcie spalania. Zachęcam do poznawania tych prawdziwych
"smaczków" specyficznych dla danego gatunku drewna. Obserwacja i ocena
drewna pod kątem takich cech jak łatwość zapalania, długotrwałość
spalania, trzaski i iskrzenie, wysokość, kolor i dynamika
płomieni, intensywność żarzenia, skłonność do dymienia, wreszcie aromat
dymu i sam zapach drewna, pozwoli każdemu znacznie trafniej dobierać
gatunki stosownie do pory, okoliczności i rodzaju posiadanych urządzeń
grzewczych |
|
|
|
|
|